Een aantal resultaten uit 2021
21/12/2022
Op weg naar een representatief Maastricht Forum!
16/10/2023

Maastricht is een stad vol kerken en gebedshuizen. Vooral rooms-katholieke kerken, maar niet uitsluitend. Veel van deze kerken en gebedshuizen trekken tegenwoordig minder bezoekers dan voorheen en komen leeg te staan. Via een onderzoek wilde de gemeente Maastricht inzicht krijgen in het belang van deze gebouwen voor de stad en de eigenaren helpen bij het maken van toekomstplannen.

Tussen 12 en 30 juli hebben we een vragenlijst over de kerkenvisie uitgezet via het Maastricht Forum en de social media kanalen van de gemeente. In totaal hebben 2.993 inwoners deelgenomen aan het onderzoek. Dit waren voornamelijk katholieken of niet- gelovigen (78%).

Dit zijn de belangrijkste resultaten:

  • 36% van de respondenten gaat nooit naar kerken of gebedshuizen in Maastricht, 30% gaat of 1-2 keer per jaar.
  • Zowel voor het centrum als de eigen buurt vinden respondenten het belangrijk dat kerken en gebedshuizen als gebouw blijven bestaan (89% voor de gebouwen in het centrum en 70% in hun eigen buurt).
  • 43% vindt het belangrijk dat kerken en gebedshuizen in het centrum hun huidige functie behouden; 37% vindt dit belangrijk in hun eigen buurt .
  • De meerderheid (82%) vindt dat leegstaande kerken en gebedshuizen een nieuwe bestemming moeten krijgen. De drie meest gekozen herbestemmingen zijn een ontmoetingsplek (78%), een cultureel centrum (76%) en een medisch centrum (60%).
  • De meerderheid (83%) vindt het belangrijk dat buurtbewoners mogen meedenken over de herstemming van kerken en gebedshuizen. 21% is bereid een maatschappelijke bijdrage te leveren en 16% is bereid een kleine financiële bijdrage te doen.

Ben jij nieuwsgierig naar het volledige rapport? Kijk dan snel op onze website [Gepubliceerde onderzoeksresultaten] | Maastricht in Cijfers.

Naast dit rapport vind je nog tal van andere onderzoeksrapporten en statistieken over de stad Maastricht.