Kerken en gebedshuizen
16/10/2023

Zij hebben het druk met school, universiteit, werk en kinderen, maar wij van team Onderzoek en Statistiek horen ook graag de mening van onze jonge inwoners tot 40 jaar. In tegenstelling tot inwoners boven 40 jaar, maakt de groep onder 40 slechts een klein deel uit van de 4600 panelleden van Maastricht Forum. Om het Maastricht Forum aantrekkelijker te maken voor jonge inwoners van Maastricht, hebben wij de huidige leden onder 40 jaar naar hun mening en interesses gevraagd.

209 jonge panelleden hebben gereageerd. In de top drie interessante onderwerpen om vragenlijsten over te beantwoorden, staat wonen op 1 (78% geïnteresseerd), afval op 2 (72% geïnteresseerd) en delen duurzaamheid en buurtvoorzieningen de 3e plaats (beide 60% geïnteresseerd).

Hoewel 67% aangeeft dat ze graag een cadeaubon wint voor het invullen van onze vragenlijsten, geeft 58% aan dat zij ook zonder beloning de vragenlijsten invullen. Het gemak van een cadeaubon voor online winkels is voor 75% zeer verleidelijk, maar 63% zou een cadeaubon ook graag voor lokale winkels willen inzetten. De antwoorden op de open vragen hierover brengen duidelijk naar voren dat onze lokale ondernemers sterk van de gunfactor genieten.

Wat beter kan is de terugkoppeling van resultaten van onze onderzoeken. Wij hoeven niet bang te zijn dat wij te veel vragen, want veel jonge inwoners hebben aangegeven dat wij gerust meer vragenlijsten mogen sturen.

Met deze informatie kunnen wij toewerken naar een representatiever inwonerpanel, maar meer ideeën zijn van harte welkom!